top of page

Soorten wilde bijen

Informatie over soorten inheemse wilde bijen

In Nederland leven zo'n 6 verschillende bijenfamilies met daarin zo'n 359 soorten wilde bijen.

Verspreiding

Wilde bijen komen in heel Nederland voor, sommige zijn overal te vinden terwijl anderen alleen in bepaalde gebieden voor komen waar bepaalde planten van nature voorkomen en/of specifieke nestgelegenheden zijn. Veel wilde bijen komen maar tijdens een beperkt seizoen te voorschijn. Deze dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van voedsel dat op specifieke planten te halen is, terwijl andere wilde bijen meerdere generaties per jaar kennen.

Nestgelegenheid

Wilde bijen leven vaak solitair of in relatief kleine groepen (in vergelijking met honingbijen). Zoals bij de honingbij is het doel van deze dieren om nageslacht te genereren. Zodra ze wakker worden of geboren worden (doorgaans eerst de mannetjes) paren ze en gaan de vrouwtjes opzoek naar nestgelegenheid. Zodra deze gevonden is gaat zij opzoek naar voedsel die ze achterlaat voor de eitjes die ze zal gaan leggen.

Plant afhankelijkheid

Een deel van de wilde bijen is voor voedsel afhankelijk van specifieke planten. Dit wordt ook wel oligolectisch (afhankelijk van een bepaalde familie planten) of monolectisch genoemd (afhankelijk van een specifieke soort plant) genoemd. Polylectische bijen halen hun voedsel van verschillende planten. Door de specifieke afhankelijkheid van bepaalde planten, is het voor veel wilde bijen van groot belang dat mensen zich hiervan bewust zijn en juist ook inheemse wilde planten de kans geven in hun tuinen en omgeving. Een strak gemaaide berm kan er mooi strak uit zien, maar is funest voor dieren die afhankelijk zijn van wilde planten.

Wilde bijen in de Achterhoek en Hengelo Gld

Ook in ons mooie Achterhoek en Hengelo leven veel wilde bijen. Mocht u ze willen zien, ga dan eens met een determinatiegids in uw eigen tuin, een park of natuurgebied in de buurt op safari! Bent u benieuwd welke bijen er in uw omgeving voorkomen dan kunt u onderstaande informatie raadplegen of kijken in een landelijke databank waarin alle waarnemingen van dieren inclusief wilde bijen worden geregistreerd (waarneming.nl).

Hieronder vindt u de 6 families van wilde bijen en de soorten die hier voorkomen.

DSC_0137.JPG

Megachilidae: Metselbijen, behangersbijen, harsbijen, wolbijen, klokjesbijen, tronkenbijen, mortelbijen en kegelbijen


Foto: (m) grote bladsnijder (behangersbij) in een bijenhotel

DSC_3276_edited.jpg

Colletidae: Zijdebijen en maskerbijenFoto: (v) Wormkruidbij (zijdebij) op boerenwormkruid

DSC_0892_edited.jpg

Andrenidae: (dwerg) zandbijen en roetbijenFoto: Kleine roetbij slapend in een boterbloem

DSC_8346_edited.jpg

Halictidae: Groefbijen en bloedbijen

Foto: (v) Breedbandgroefbij op knoopkruid

DSC_0488.JPG

Melitidae: dikpootbijen, slobkousbijen en pluimvoetbijen

Foto: (v) Pluimvoetbij op een koeienoog bloem

DSC_8926_edited_edited.jpg

Apidae (familie van de honingbij): Wespbijen, viltbijen, langhoornbijen, sachembijen, rouwbijen, ertsbijen, houtbijen, hommels en koekoekshommels

Foto: Gewone wespbij op hondstong

bottom of page