top of page

De wilde bij

Informatie over inheemse wilde bijen

Naast honingbijen die door imkers gehouden worden zijn er in Nederland nog zo'n 360 verschillende inheemse wilde bijen.

Inmiddels staat meer dan de helft van deze prachtige dieren op de rode lijst

Inheemse wilde bijen
Bij bijen wordt al snel aan honingbijen gedacht, maar wanneer je in de tuin opzoek gaat naar insecten op bloeiende planten zal je al snel ook wilde bijen ontdekken. Wilde bijen zijn er in enorm veel verschillende maten en kleuren, van millimeters tot meerdere centimeters en van bruin of zwart naar knal geel of rood. In Nederland zijn zo'n 360 verschillende wilde bijensoorten te vinden, een groot deel hiervan is ook bij ons in de Achterhoek en Hengelo Gld te vinden.

Levenswijzen
Bijen die hier van nature voorkomen zijn aangepast om te overleven in hun specifieke omgeving, althans hoe het van oudsher was. Beplanting die hier van nature voor komt (i.e. inheems) is dan ook voor veel soorten wilde bijen essentieel. Herstel van de aanwezigheid van inheemse wilde planten is dan ook een van de speerpunten om de leefomgeving van wilde bijen te verbeteren. Met de glad gemaaide bermen en tuinen van tegenwoordig zijn veel gebieden 'groene woestijnen' geworden waar geen voedsel te halen is voor bijen en andere insecten. Benieuwd hoe je je tuin bij-vriendelijk kunt maken voor de wilde bijen in uw omgeving? Kijk dan op de website van het EIS-kennis centrum voor insecten


Nestgelegenheid
Wilde bijen leven anders dan honingbijen. Honingbijen leven in enorme volken terwijl de meeste wilde bijen solitair of in kleine aggregaties leven. Een deel van de wilde bijen is ook terug te vinden in bijenhotels, dit zijn bijen die normaal in holle stengels nestelen.

DSC_0137.JPG

Soortenfoto: Mannetje grote bladsnijder

DSC_0892.JPG

LevenswijzenFoto: Roetbijtje slapend in een boterbloem

DSC_6166.JPG

Bijenhotel


Foto: Mevrouw maskerbij sluit haar nest af

bottom of page