top of page

De Bijenstal

Praktische informatie over de bijenstal

83D19843B7B54B4AA598AF4F02F846F6_edited.

Wel of geen bijenstal?
Een bijenstal is prettig wanneer men meerdere bijenvolken houdt en graag beschut wil kunnen werken. Het bouwen van een bijenstal brengt de nodige kosten met zich mee, waardoor de vraag naar voren komt of een bijenstal perse nodig is. Het antwoord hierop is "Nee". Tegenwoordig zijn veel bijenkasten van kunststof waardoor ze prima tegen weersomstandigheden kunnen. Onder het afdak van een bijenstal worden de bijenkasten minder blootgesteld aan weersomstandigheden waardoor vooral de houten kasten langer mee kunnen gaan. Een bijenstal is ook ideaal om imkermaterialen op te kunnen bergen zodat je altijd je spullen bij de hand hebt. Ook kan het prettig zijn om onder een afdak te werken wanneer er veel wind is en met regenachtige dagen kan er droog gewerkt worden, al zullen de bijen niet heel blij zijn als je met slecht weer hun nest open maakt.

De positie van de bijenstal
De opening van de bijenstal is bij voorkeur gepositioneerd naar het oosten of zuidoosten. De reden hiervoor is dat de bijen dan meteen 'wakker' worden met de eerste zonnestralen en daardoor lang de tijd hebben om voedsel binnen te halen. De bijenkasten dienen iets van de grond te staan om het mieren en muizen niet al te makkelijk te maken. Daarnaast is het i.v.m. vorst ook fijn om de kasten 50 cm boven de grond te plaatsen. Wanneer men laagvliegende bijen over het terrein wilt voorkomen of eventuele buren wil afschermen, dan is het aan te raden om enkele meters voor de bijenstal een haag o.i.d. te plaatsen zodat de bijen naar boven moeten vliegen.

Voldoende licht in de bijenstal
Wanneer je als imker regelmatig in de kasten moet kijken naar het broed en eventuele eitjes, dan is het aan te raden om voor een licht doorlatend dak te kiezen. In het donker zijn eitjes soms maar moeilijk te zien en om steeds met een raampje naar buiten te moeten stappen is niet erg praktisch. Het nadeel van een licht doorlatend dak is echter dat het midden in de zomer behoorlijk heet kan worden onder het dak.

Faciliteiten rondom de bijenstal
Honingbijen hebben uiteraard voldoende voedsel nodig in een omtrek van doorgaans zo'n 3 kilometer van hun bijenstal. Ze kunnen verder vliegen, maar dit gaat dan ten kosten van kostbare energie. Het hele jaar door (m.u.v. de winter, < 8 C) moet er voedsel te halen zijn, dus ga eens in de omgeving opzoek naar drachtplanten in de verschillende seizoenen. Daarnaast hebben bijen, wanneer er veel broed is, ook water nodig. Zorg dus voor een veilige watervoorziening (e.g. schaal met water en stenen)

bottom of page