top of page

Plant afhankelijkheid wilde bijen

Sommige wilde bijen zijn voor hun voedsel afhankelijk van specifieke planten of families planten

Plant afhankelijkheid wilde bijen
Inheemse wilde bijen zijn geco-evolueert met wilde/inheemse planten in hun omgeving en sommige soorten wilde bijen zijn dan ook afhankelijk van deze specifieke planten. De bloeitijd van deze bloeiende planten valt doorgaans dan ook samen met het ontwaken of geboren worden van wilde bijen. Naast plant afhankelijkheid van wilde bijen zijn planten vaak ook afhankelijk van de eigenschappen van de omgeving en de grondsoort, zo doen water minnende planten het doorgaans niet goed op droge zandgronden en zal je wilde bijen die van deze planten afhankelijk zijn daar ook niet vinden.

Oligolectische wilde bijen
Bijen die afhankelijk zijn van een bepaalde familie planten worden ook wel oligolectisch genoemd. Enkele voorbeelden zijn roetbijen, tronkenbijen en pluimvoetbijen die zich op composieten voeden, en klokjesbijen die enkel op campanula's vliegen.

DSC_0892_edited.jpg
DSC_0155.NEF
DSC_0488.JPG
DSC_8657.JPG

Links boven: roetbij in boterbloem; rechts boven: tronkenbijtjes op koeienoog; links onder: Pluimvoetbij op koeienoog; rechts onder: grote klokjesbij

Monolectische wilde bijen
Bijen die sterk afhankelijk zijn van een bepaalde plantensoort worden ook wel monolectisch genoemd. Enkele voorbeelden zijn de de heggenrankbij die volledig afhankelijk is van de heggenrank, de ranonkelbij die gespecialiseerd is in boterbloemen (Ranunculus), de knautiabij die afhankelijk is van beemdkroon (Knautia arvensis) en de gewone slobkousbij die voor haar stuifmeel afhankelijk is van de grote wederik.

DSC_0416_1.JPG
DSC_4357.JPG
DSC_1261.JPG
DSC_8065.JPG

Links boven: heggenrankbij op heggenrank; rechts boven: ranonkelbij op boterbloem; links onder: knautiabij op beemdkroon; rechts onder: slobkousbij op wederik

Verschil stuifmeel en nectarbron
Plant afhankelijkheid kan ook bepaald worden door stuifmeel en nectar. Zo heeft de wederik geen nectar en moet de slobkousbij haar nectar elders halen. 

bottom of page